Spisateljica i dobrotvorka Sarajeva: Adeline Pauline Irby (Miss Irby)

Miss Irby je rođena 1833 u Engleskoj u gradu Morningthrope, gde je završila i školovanje. Nakon proputovanja Europom, stiže i na Balkan, u to doba pod otomanskom upravom. U Sarajevo dolazi 1866. Njena glavna ideja je bila da napravi instituciju odnosno zavod za opismenjavanje domaćih djevojaka i žena. Međutim, tadašnji domaći velikaši nisu imali sluha za obrazovanje ženske djece i Adeline nailaze na brojne neprilike i poteškoće. U početku se u njene škole upisuju djevojke iz uglednih porodica, a kasnije i ženska djeca iz siromašnijih porodica. Zbog njenih prosvjetnih i obrazovnih aktivnosti, Adeline dobija nadimak „Gospođica“ i u Sarajevu je do danas ostala poznata kao „Miss Irby“. Mnogi građani Sarajeva odlučuju da joj se pridruže i daju svoj doprinos. U njenom radu pomaže joj i prva sarajevska učiteljica i poznata književnica Staka Skenderova. Skenderova joj postaje i najbolja prijateljica. Njena prva škola vremenom postaje Srednja Učiteljska škola.

miss irby

Miss Irby se nakratko vraća u London, gdje 1866. objavljuje knjigu „Travels in the Slavonic provinces ofTurkey-in-Europe“(Putovanje po slavenskim zemljama Turske u Europi). Drugo izdanje knjige izlazi 1877 sa dodatna 3 poglavlja posvećena Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Ljubav prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini učinila je da se Miss Irby vrati i nastavi svoju aktivnost i humanitarni rad, sve do smrti 1911. Svu svoju imovinu, Miss Irby ostavlja Prosvjetnom i dobrotvornom društvu „Prosvjeta“. Građani Sarajeva dodijelili su joj ulicu u staroj mahali Sahtijandži u znak zahvalnosti za njen dobrotvorni rad.Osnivač mahale bio je hadži Mehmed Bali Sahtijandži, koji je u blizini današnjeg šoping centra BBI napravio mesdžid. Ulica Miss Irby se proteže od Radićeve do zgrade Općine Centar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s