Domaći lijek koji može izliječiti napuknute pete,žuljeve i proširene vene

Osim što su estetski problem, ispucale pete mogu uzrokovati mnogo bola, posebno kada su pukotine duboke ili krvare. Ovo stvara savršenu osnovu za gljivične i bakterijske infekcije, koje izazivaju dodatni bol i nelagodu. Međutim, domaći lijek može biti od velike koristi za liječenje ovog problema. Ova mješavina od 2 sastojka će također eliminirati kurje oči, žuljeve i plikove. Mješavinu je prilično jednostavno napraviti i koristiti.

Ispucale pete

Kao što smo već spomenuli, ispucale pete su mnogo više nego samo estetski problem. Ako se ne liječe, postaju dublje i bolnije; često krvare previše. Ispucale pete su podložnije infekcijama kao pukotine otvorene za akumulaciju prljavštine.

ispucale pete

S druge strane, bezosećajna koža na nogama je obično rezultat akumulacije mrtvih ćelija kože, što dovodi do slabe cirkulacije i elastičnosti. Jedan od najboljih načina da uklonite ovu debelu kožu je definitivno struganje turpijom, po mogućnosti nakon tuširanja jer je koža na nogama tada mekša. Trebalo bi izbjegavati korištenje oštrih predmeta, kao što su noževi ili skalpeli, jer mogu izazvati infekciju.

Sljedeći korak (nakon eliminacije mrtvih stanica kože s nogu) je vlaženje i hranjenje kože na nogama. Ovo, također, ubrzava oporavak. Za ovo ne trebate skupe komercijalne proizvode za njegu stopala. Naime, neki kuhinjski sastojci, kao što su maslinovo i kokosovo ulje, mogu biti efikasni. Nanesite malo ulja na pete i masirajte nježno dok se ulje dobro ne apsorbira u kožu. Učinite to nakon tretmana s turpijom.

Ako su, međutim, pete jako ispucale i bolne, sljedeći recept je upravo ono što vam je potrebno. Sastoji se od 2 sastojka:

– 10 tableta aspirina (300 mg), i

– 250ml rakije ili 70% alkohola za čišćenje. Sve možete kupiti u apotekama bez recepta.

Uputstvo:

Izdrobite tablete aspirina, dok ne dobijete prah. Pomiješajte ovaj prah sa 250ml rakije (ili 70% alkohola za čišćenje). Ostavite mješavinu 2-3 dana, kako bi se sastojci izjednačili.

Idealno vrijeme da se uradi tretman je prije odlaska u krevet. Potopite komad čiste gaze u ovu smjesu i nanesite vlažnu gazu na pete ili cijelo stopalo. Zatim, zamotajte foliju preko gaze i navucite čarape. Ostavite da deluje preko noći. U jutarnjim satima, operite stopala sa toplom vodom, osušite peškirom i namažite s nekom hranjivom kremom ili glicerinom.

Trebat će vam oko 10 tretmana za poboljšanje stanja noge. Da bi koža na nogama bila bez žuljeva i kurjih očiju, redovno koristite četku ili turpiju za stopala. I ne zaboravite da nakon toga nanesete neku hranjivu kremu za stopala.

Napomena: ovaj recept pomaže kod ublažavanje bolova uzrokovanih proširenim venama (varikoziteti) i kod osteochondritisa. Za ublažavanje bolova, masirajte ugrožena područja ovom mješavinom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s