4 savjeta za dug, ispunjen i sretan život

 

Američki Univerzitet Yale sproveo je studije o tome kakva pravila ponašanja mogu produžiti životni vijek za nekoliko godina. Zaključili su da optimizam, pojačana društvenost, pokazivanje zahvalnosti, dobra djela, misli pune sretnih trenutaka produžuju život za najmanje 7 i po godina, bez obzira na životnu dob, socijalnoekonomski status, fizičko i mentalno zdravlje osobe, spol, činjenicu da li ste pušač ili ne.23.04.2014 393

1.Pojačana društvenost– studija je pokazala da ljudi koji makar jednom nedjeljno imaju druženja s drugim osobama (osim kolega na poslu) žive duže, sretniji su i imaju manje šansi da dožive srčani ili moždani udar. Također, razgovor s prijateljem smanjuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi i dobro djeluje na sveopšte fizičko i mentalno zdravlje.

2. Pokazivanje zahvalnosti– zapisujte sve ono na čemu ste zahvalni. Studije su pokazale da se osobe koje pokazuju zahvalnost na svemu osjećaju fizički snažnije i mentalno zdravije. Imaju manjuogorčenost i ljutnju. Nabavite rokovnik zahvalnosti i u njega zapisujte sve na čemu ste zavhvalni, ali neka vam to ne bude obaveza nego zadovoljstvo.

3. Dobra djela– studija kaže da samo 5 dobrih djela koja učinite svakog dana, čine da budete sretniji. Primjera radi, ustanite starijoj osobi ili trudnici u autobusu, počastite kolege ili društvo s kafom, učetvujte u humanitarnoj akciji.

4. Razmišljajte o proživljenim sretnim trenucima-ovo podiže samopouzdanje i produžuje život. Korisno je, također, razmišljati o nečem lošem što se dogodilo, jer nakon što je prošlo određeno vrijeme, jasnije možemo sagledati poslovni neuspjeh, ljubavni krah i bilo koji poraz u životu.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s