Benigne promjene maternice kod žena srednjih godina

Miomi su benigni tumori, koji se lako liječe. Postoje i ekstremni slučajevi, kada miomi mogu narasti toliko da potisnu dijafragmu, te budu uzrok neginekoloških smetnji u disanju.

Međutim, najvažnija stvar kod benignih tumora (mioma) jeste što i medicinski stručnjaci tvrde da nema razloga za strah. Radi se o dobroćudnom rastu maternice, koji je dosta čest u reproduktivnoj dobi žene do menopauze. Uzrok mioma nije poznat, a pojavljuje se kod žena u dobi od 35. do 55. godina starosti.

Glavna karakteristika mioma je nepravilan rast ćelija maternice, koji formira fibrozne čvorove unutar tkiva maternice. Često se zovu i fibromi ili fibroidi. Nemaju poveća rizik od raka maternice i skoro nikad se ne razvijaju u zloćudne tvorbe. Za miome se zna da do njihovog nastanka ne dolazi, dok tijelo žene ne počne proizvoditi hormon estrogen. Evidentan je njihov nagli rast u trudnoći, kada tijelo žene proizvodi veće količine estrogena. Nakon menopauze, miomi prestaju rasti, a kod nekih žena dolazi do jihovog smanjenja. Veličina mioma varira. Mogu biti veličine zrna kukuruza, ženske šake, i mogu narasti do 20 cm.

Miomu su najčešće dijagnosticirani tumori u ženskoj zdjelici, i najčešćei su razlog za odstranjenje maternice. Mogu biti pojedinačni ili u većem broju. Čak 30% žena imaju miome tokom svoga života. Veliki broj žena i ne zna da ih ima, jer oni ne uzrokuju simptome. Kod nekih žena se tek slučajnim ginekološkim pregledom ustnaovi postojanje istih. Jedna američka studija je pokazala da čak 40% žena ima manji rizik od pojave mioma ukoliko vode aktivan život i dosta vježbaju.

Prilagodite ishranu

Ishrana bogata mastima i siromašna biljnim vlaknima uslovljava porast estrogena. Žene koje imaju miome bi se trebale hraniti isključivo vegetarijanskom prehranom, ako žele smanjiti ili zaustaviti rast mioma. Trebale bi unositi što više biljnih vlakana, kao što su žitarice, zob, ovas, proso, heljda, smeđa riža.

Simptomi mioma

-obilan i dugotrajan mjesečni ciklus

-bol i pritisak u zdjelici

-često mokrenje

-konstipacija crijeva

-bolovi u leđima i nogama

Redovni ginekološki pregledi

Zvuči stereotipno, ali redovni ginekološki pregledi su najvažniji kod pojave mioma i bilo koje druge ženske bolesti. Žene se rijeđe javljaju na redovne preglede, i miom se dijagnosticira kada već uznapreduje. Redovan godišnji ginekološki pregled igra najvažniju ulogu i važan je iz više razloga: uzimanje bakterijskog i citološkog brisa, jednostavan ultrazvučni pregled da se otkrije tumor u ranoj fazi. Kada se tumor otkrije u najranijoj fazi, otklanja se za svega nekoliko minuta, bez postoperativne terapije i bez krvarenja.

Faktori rizika pojave mioma

Miomi su češći kod žena starije životne dobi kada prolazi kroz menopauzu. Rizik od mioma povećava nasljednost, rana pojava prvog mjesečnog ciklusa, korištenje oralnih hormonskih kontraceptiva, pretilost, manjak vitamina D, dijeta bogata crvenim mesom, a siromašna zelenim voćem i povrćem, konzumacija alkohola.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s