6 poslova koje možete pokrenuti s malo novaca

Iako je novac najvažnija, nije jedina stavka u pokretanju posla, postoje načini kako pokrenuti posao uz malo novaca Mnogi ljudi imaju odličnu ideju, ali je odbace čim shvate da nemaju početni kapital za pokretanje bilo kojeg posla.
2017-03-18 06.47.57

7 osnovnih stvari koje će vam biti potrebne za novi posao?

1. Napravite sami svoj plan – osmislite poslovni i financijski plan. Dobra stvar je što si sve možete isplanirati sami, besplatno.

2. Nabavite dozvolu za rad– ovisno o tome šta planirate osnovati, trebat će vam određeni novci, jer morate državi platiti osnivanje i takse. Uvijek možete registrirati svoj posao vani i proći jeftinije.

3. Uplatite domenu – trebali biste uložiti u online promociju. Možete biti u potpunosti profesionalni ili izabrati dobro ime domene koje će vas brendirati. Domenu možete kupiti za cijenu od 15 KM (cca. 8 eura).

4. Vaš portal/website – danas svi mogu napraviti svoj portal. Potrebno vam je vrijeme koje ćete odvojiti za to, jer su servisi poput Weebly-ja ili WordPressa lagani za savladati.

5. Poradite na marketingu – zvuči skupo, treba imati na umu kako se danas najveći dio marketinga odvija na društvenim mrežama. Jedina investicija koja vam je za to potrebna je vrijeme.

6.Potrebna oprema – opremanje ureda i kupovina opreme može puno koštati, nije potrebno svakom poslu.

7. Proizvod – vjerovatno mislite kako morate potrošiti novac da biste proizveli nešto, ponekad je jedina potrebna investicija vaše vrijeme.

6 poslova koje možete sami obavljati:

Prodaja kreativnih proizvoda – izvrsna opcija ako ste kreativni tip. Možete primjerice prodavati svoje slike ili motivacijske postere na platformama kao što su Etsy, Amazon ili eBay.

Pomoć u domaćinstvima – ako pokrenete posao za šetanje pasa ili čuvanje životinja ili za čuvanje djece, ili čišćenje snijega, ured će vam biti vaš dom ili vaše susjedstvo. Također, nećete imati dodatnih troškova.

Popravljanje stvari – ako imate određene vještine treba ih iskoristiti. Ako ste majstor, prodajte usluge ljudima koji se ne razumiju u popravke po kući. Ni za ovakav posao ne morate imati ured, jer radite u domovima drugi, a jedino na što biste morali potrošiti novac je alat.

Konsultacije – ako ste već u nekoj branši, razmislite o tome koliko ste u tom poslu naučili. Osobe koje tek pokreću posao iz te branše i startupi bi rado platili da ih konzultirate.

Preprodaja – ideja oko preprodaje je jako jednostavna, skupite robu i preprodajete ju. Možete ući u posao s proizvođačem i od njega preprodavati robu direktno. Tako čuvate prostor i potrebno vam je manje novca u startu. S druge strane, možete kupovati robu, skladištiti i preprodavati pri čemu bi imali više kontrole nad robom, ali vam je potrebno i više novca i prostira.

Mikropoduzetništvo – uvijek možete osnovati svoj mali poduzetnički poslić preko servisa poput primjerice Ubera, za koji u slobodno vrijeme možete voziti. Možete iznajmljivati nekretninu preko AirBnBa ili pronaći platforme koje će vam pomoći da zaradite na onome što već imate.

Nakon što pokrenete posao i krene zarada, nedostatak kapitala neće biti problem. Pomoću profita možete pametno ulagati ili raditi na proširenju posla koji imate.

 

 

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s