More ublažava sve tegobe i okrepljuje dušu i tijelo

Koliko je more važno? Odlazak na more, udisanje toplog morskog zraka i bilo koji vid spajanja s morem, produžuje ljudski život i stvara osjećaj blaženstva.

05.08.2017 1734

Blagotvorni utjecaji mora su višestruki. Osim plivanja, ronjenja i svih ostalih aktivnosti u vodi, okrepljujuća je i šetnja i trčanje po pijesku. More je ljekovito, istovremeno djelujući na dušu i tijelo. Ako samo sjedimo na plaži i gledamo u more, istovremeno osjećamo njegovu ljekovitost.

Morska voda je dodatni lijek za naš organizam. Morska voda sadrži mješavinu natrijuma, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, željeza i svih minerala koji se nalaze u ljudskoj krvi, a podjedanko su važni za rad svih ćelija organizma. Morska voda osvježava tijelo,  jača mišiće, stimulira cirkulaciju i rad srca, tonizira kožu čineći je glatkom.

Najbolji lijek protiv stresa, anksioznosti i razdražljivosti je more. Morska sol raspršena u zraku tj. aerosol djeluje podsticajno na nervne završetke u koži, pomaže u ublažavanju kod otoka i povoljno djeluje na disajne puteve. More je prirodni lijek za sinuse, alergije i prehlade.

  1. Morska voda i koža-morska voda ublažava tegobe kod pojedinih kožnih oboljenja, naprimjer psorijaze i dermatitisa. Kalijum-hlorid, sastojak morske soli ubrzava zarastanje oštećene kože. More je prirodni antiseptik i pomaže kod nestajanja ekcema. Morska voda je antihistaminik, odnosno otvara disajne puteve. Pretjerani boravak u morskoj vodi isušuje kožu. Zato se preporučuje redovito tuširanje i korištenje krema za sunčanje.
  2. Zdravi uticaj mora na ljudski organizam-slana morska voda pomaže kod razdraženosti sluznice nosa i kod šmrcanja uslijed alergije i prehlade. Kada god imate priliku, rukama zagrabite morske vodu i prinesite ih prvo jednoj nosnici, pa udišite, potom drugoj pa udišite. Iako morska sol peče, istovremeno dezinfikuje nosnu šupljinu. Osobama sa proširenim venama se preporučuje da uđu u vodu do polovine bedara i hodaju pola sata, 2x dnevno. Uslijed kretanja, masaža zateže i jača vene. Korisna je šetnja po plićaku. Ispiranje morskom vodom se preporučuje ženama koje imaju upale mokraćnih kanala ili pojačan vaginalni sekret.
  3. Plivanje je sport i rekreacija-Kupanje u moru osvježava i puni organizam nedostatnom energijom. Zbog minerala u sastavu mora sličnog sastavu tečnog dijela krvi i plazme, more nam daje energiju. Pomjeranje tijela u morskoj vodi je savršena gimnastika za mišiće i cirkulaciju krvi. Hodanje u morksoj vodi spriječava zadržavanje tečnosti u organizmu i stvaranje celulita. Na kupanje ne bi trebalo ići neposredno nakon obroka, jer hladna voda blokira varenje i dovodi do iznenadnog osjećaja slabosti. Ako je more hladnije, ne preporučuje se dug boravak u vodi.
  4. Blizina mora opušta ljudski organizam-Šetajući ili sjedeći duž morske obale udišemo morski zrak bogat negativnim jonima. Negativni joni pomažu kod ogsigenizacije organizma. Joni emituju energiju koja stvara psihičko i fizičko blaženstvo. Osjećaj smirenosti. Zato se negativni joni nazivaju i vitamini iz morskog zraka. Najvažniji element u tragovima koji dolazi iz mora je jod. Morska sol i alge su riznica ovog minerala. Jod je važan za proizvodnju hormona štitne žijezde, koji utiču na brojne procese u organizmu. Ovi hormoni kontrolišu brzinu, kojom se obavlja razmjena materija u organizmu, i brzinu kojom se materije razgrađuju, a novonastala jedinjenja ugrađuju u ćelije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s