Napravite sami ljekovite Ruske klompe od lipe (lapte)

Ruske klompe od lipe takozvane lapte mogu da se kupe u Rusiji i moguće u nekim drugim zemljama svijeta, gdje postoje specijalizirane prodavnice sa ruskim artiklima. Međutim, obične drvene klompe ili papuče mogu postati lapte, kada ih sami napravite. Dovoljno je da vaše klompe ili papuče napunite ljekovitim travama i dobićete najsličniji efekat.

Kako su nastale drvene klompe?

Datum ili godina proizvodnje prvih klompi nije poznata. Neki istoričari smatraju da su drvene klompe nastale u staroj Grčkoj, neki smatraju da su ih izumili Kelti ili germanska plemena. Ne postoje precizni povijesni podaci i nastanku klompi. Kako su se pravile od drveta, nakon korištenja koristile su se kao drvo za potpalu vatre. Najstarije pronađene klompe su porijeklom iz Holandije, iz 1230. godine. Klompe su se nosile i bile popularne sve do 19 stoljeća, jer su bile najjeftinija i najpristupačnija obuća. Danas se u Holandiji proizvede oko 3 miliona drvenih klompi svake godine, koje se prodaju kao suveniri ili u prodavnicama alata. Ova zanatska djelatnost u svijetu lagano izumire, pa je i u Holandiji sve manje proizvođača koji ručno prave drvene klompe. Najveći dio proizvodnje klompi je mehanički i kompjuterizovan. Klompe se u Holandiji koriste kao zaštitna obuća najčešće u poljoprivredi jer su prošle sve europske sigurnosne provjere i kontrole. Holandske klompe su u cjelosti od drveta i liče na papuče sa zašiljenim vrhom. Talijanske klompe liče na papuče sa otvorenim prstima i gornjim dijelom napravljenim od kože. Engleske klompe su preteča modernih klompi koje koriste zdravstveni radnici. Japanske klompe liče na obuću-japanke sa drvenom petom. U srbiji seproizvode klompe jednake kao holandske, tj. u cjelosti od drveta i liče na papuče sa zašiljenim vrhom.

Zanimljiva je činjenica da se klompe smatraju bezbjednijom i sigurnijom obućom u odnosu na željezom osigurane radničke cipele.

Kako se proizvode klompe?

Obične drvene klompe se po pravilu prave od mekog drveta odnosno vrbe, topole i lipe. Ova obuća je zdrava, iako nije najudobnija za nošenje. Mogu biti dio narodne nošnje ili radna obuća za zimu (snijeg, led i blato). Klompe izrađuje majstor klompar. Da bi se napravio jedan par klompi, potrebno je oko 2 sata. Izrađuju se najčešće ručnom obradom drveta uz manju upotrebu mehanizacije. Klompe se prave široke da bi se u njih stavilo sijeno ili slama ili oblačile vunene čarape, kako bi ova obuća bila topla za nošenje.  Uvijek je bolje kupiti klompe za broj veće, u odnosu na vaš originalni broj obuće.

Zašto klompe treba puniti ljekovitim travama?

Ukoliko imate bolne noge, otečene tabane i bolne pete, klompe napunjene ljekovitim travama su idealno i isprobano rješenje protiv boli.

Nabavite  2 komada gaze, ljekovite trave po vašem izboru (lipa, neven, majčina dušica, kantarion, menta itd.), 2 obične plastične vrećice, čarape i klompe (papuče), malo univerzalne kreme (solea, nivea, balea,…td.).

2017-10-15 10.29.12

Biljka neven sa cvjetovima

2017-10-15 10.29.38

Menta ili nana

2017-10-15 10.30.23

Majčina dušica

Stavite komade gaze na pod. Na svaki komad rukom stavite malo različitih trava. Tabane namažite kremom. Gazu sa travama obmotajte oko nogu. Na noge navucite plastiče kese i obucite klompe (papuče). Koristite kada god vam odgovara (danju ili noću). Već pri prvoj primjeni, osjetićete da se bol smanjuje. Ukoliko redovno ili kada god možete stavljate obloge na bolna stopala (pete i tabane), vremenom ćete osjetiti da je bol potpuno nestala. Kada se bol ponovi, krenite ispočetka.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s