Legende vezane za 1.januar

Bebe rođene 1.1. će imati puno sreće tokom svog života.
Poljubite partnera i/ili članove porodice, prijatelje kada otkuca ponoć: Staro vjerovanje kaže da kada otkuca ponoć, trebate poljubiti partnera i sve ostale osobe s kojima slavite Novu godinu (članove porodice i bliske prijatelje). Tada će vas ljubav pratiti tokom cijele naredne godine.
2016-06-09 10.36.54

Riješite se dugova: Do 1.1. pokušajte platiti sve račune i eventualne kratkoročne dugove. o biti kroz čitavu godinu.
Neka stol bude pun hrane i pića: Neka vaša čaša bude puna i neka vaš tanjir bude pun, da biste imali izobilje i naredne godine. Također, ne zaboravite napuniti novčanik, da biste imali izobilje u novoj godini.
Ne bacajte smeće 1. januara: Ne bacajte smeće 1. Januara i ne iznosite poklone iz svog doma. Ukoliko se nešto unese u vaš dom, tada se stvari smiju iznositi van doma.
Sretna hrana: smatra se da su leća, svinjetina i kupus sretna hrana, dok se nesretnom smatraju piletina ili puretina (jer bi vam sreća mogla sa krilima odletjeti van doma).
Koristan rad na 1. januar: Iako je 1. Januar većinom neradni dan, ipak na ovaj dan nešto napravite/uradite i potrudite se da bude koliko toliko uspješno i korisno da bi vam naredna godina bila uspješna i korisna. Nemojte prati rublje 1. januara, jer će vam u narednoj godini član obitelji biti “opran” (asocijacija na umiranje).
Obucite novu odjeću (i po mogućnosti nešto u crvenoj boji) : Smatra se da ako obučete nešt novo, da će vam cijela godina donijeti blagostanje i lijepe novine. Obucite nešto crvene boje da biste imali uspjeha u ljubavi naredne godine.
Ne posuđujte novac: Pokušajte da ne posuđujete novac ili vraćate dugove 1- januara, da ne biste cijelu godinu plaćali dugove.
Pokušajte ništa ne polomiti 1. januara: Da vas narednu godine ne bi pratilo lomljenje u životu. Nemojte plakati, kako ne bi često plakali naredne godine.
Otvorite vrata i prozore: da stara godina ode, a uđe nova godina.
Pravite buku: Smatra se da buka tjera zle duhove.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s