22 praktična savjeta za početnike u kuhinji

22 praktična savjeta za početnike u kuhinji

1.Jabuke-guljenje kore s veće količine jabuka (naprimjer za pitu ili kolač sa jabukama) biće znatno olakšano ako jabuke spustite jednu minutu u ključalu vodu. Kora sa jabuka će se takoreći skinuti jednim potezom noža ili strugača što je znatna ušteda truda i vremena.

2.Svježina jaja-utvrđuje se povećanjem količine zraka u komori što je jaje starije. Stavite jaja u posudu u kojoj ste rastvorili 120 grama soli u litri vode. Svježe jaje leži potpuno horizontalno. Starija jaja plivaju na površini vode. Jaje staro od 3 do 5 dana izdigne se tupim dijelom za oko 20 °. Jaje od 8 dana izdigne se oko 45°. Jaje starosti od 14 dana izdigne se za 60°, dok se jaja od 3 sedmice dana izdignu za 75°. Jaja starosti više od mjesec dana plivaju potpuno vertikalno. Jaja koja se popnu na vrh suda odmah bacite jer je to znak da su jaja pokvarena. Ako jaje nije pokvareno ali se osjeti neugodan miris, onda jaje stavite na tanjir i držite na propuhu. Svjež zrak će ukloniti neprijatne mirise. Ovo pravila se primjenjuje za jaja kupljena iz hladnjače koja uvijek imaju neugodan (specifičan) miris.

3.Jelo je zagorjelo-takvo jelo treba prebaciti u drugu posudu i pokriti mokrom krpom. Poslije nekoliko minuta mokru krpu zamijenite sa svježom mokrom krpom. Tako radite dok ne izvučete miris zagorjelog jela.

4.Stare kifle i peciva-omekšaće kada ova peciva stavite u veliku cjediljku ili rešeto. Postavite cjediljku iznad lonca u kome ključa voda. Držite 5 do 10 minuta.

5.Želatin-uvijek stavite u hladnu vodu sa malo sirćeta. Želatin će biti mekan kada ga stavite u toplu vodu sa malo soli. Želatin je veoma dekorativan dodatak voćnim salatama, puding, kolačima, tortama, aspiku, i slično. Bijeli želatin koristite za meso, povrće i ribu dok crveni želatin koristite za slatkiše.

6.Goveđa juha-biće savršena ako meso prvo stavite u hladnu vodu.

7.Domaća majoneza-biće odlična ako su jaja i ulje na sobnoj temperaturi.

8.Kobasice-neće prskati prilikom prženja ako kobasice prije prženja kratko skuhate obarite i pospete brašnom.  

9.Limun-služi za dekoraciju pečenom mesu. Svaki kuhar uvijek ovlaš sa limunom protrlja perad, divljač, ili meso prije pečenja. Limunov sok daje čvrstinu i povećava slast. Ako trebate nekoliko kapi limunovog soka onda probušite limun iglom za pletenje na nekoliko mjesta. Iz rupe iscijedite sok i limun držite u frižideru za ponovno korištenje.

10.Pire od krompira-biće ukusnije jelo ako umjesto nezaslađenog mlijeka koristite zagrijanu pavlaku.

11.Prženje- krompir, tijesto i tijesto s kvascem pržite u vrelom ulju bez korištenja brašna. Ribu, meso i povrće uvijek prvo uvaljajte u brašno pa umućeno jaje i pospite sa mrvama od kruha. Uvijek pržite na vrelom ulju. Vrelinu ulja provjerite spuštanjem komada kruha u zagrijano ulje. Ako se oko komada kruha stvorila pjena-znači da je ulje dobro zagrijano za prženje. Kada ispržite jednu količinu uvijek ponovo zagrijte ulje za svaku drugu količinu hrane.

12.Miris ribe u tavi-nestaće iz tave u kojoj ste pržili ribu ako tavu operete sa crnim čajem.

13.Povrće (grašak, špinat, buranija itd.) –zadržaće prirodnu boju kada povrće kuhate na laganoj temperaturi i spsutite povrće u slanu vodu koja ne kipi, sud ne držite poklopljen sa poklopcem-nego otvoren.

14.Nedopečen kolač-koji je izvađen iz kalupa spustite u hladno mlijeko. Kolač vratite u pećnicu da se pečenje dovrši.

15.Pita sa sirom koja više nije svježa-komade pite sa sirom potopite u slatko mlijeko i držite nekoliko minuta. Potom svaki komad pržite kratko na vrelom ulju.

16.Krompir-se brže kuha ako u vodu stavite malo ulja.

17.Suvišna masnoća u juhi-uklonite sa malom kesom u kojoj su 2-3 kocke leda. Kesu nekoliko puta prevucite preko površine juhe gdje se skupila masnoća.

18. Kora za tortu nije dovoljno narasla u pećnici- onda isjecite tijesto na komade/kocke.  Poprskajte sa skuhanim šećerom, rumom, naribanom korom od naranče i limuna i sa čokoladom u prahu.

19.Višak žumanjca od jaja-ostaće svježi ako svako žumanjce obazrivo jedno za drugim spustite u šolju s hladnom vodom (tako da žumanjce klizi po zidu od šolje). Kasnije žumanjce iz hladne vode možete vaditi kašikom i koristiti za neko jelo.

20.Crna kafa sa poboljšanim ukusom- u mljevenu kafu dodajte kašiku kakao u prahu.

21.Sardine-ako imate višak sardine iz konzerve onda stavite na porculanski tanjir i poškropite sa malo limuna. Sardinu poklopite s akomadom kartona a tanjir obmotajte sa krpom.

22. Suho grožđe-bit će u tijestu ravnomjerno raspoređeno ako suho grožđe prethodno uvaljate u brašno.   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s