12 savjeta za uklanjanje neprijatnih mirisa u domu

http://www.lavandaphoto.com

12 savjeta za uklanjanje neprijatnih mirisa u domu

Prisustvo neprijatnih mirisa u prostorijama doma ne zavisi često od ljudi koji borave u toj kući. Postoje ipak jednostavni i dostupni načini čišćenja zraka u domovima.

http://www.kotanyi.com
 1. Miris duhanskog dima je najčešći u svakom domu. Ovaj neprijatan miris može se lako ukloniti. Vlažan pijesak pomješajte sa provansalskim mirisnim travama (lavanda, ruža i slično). Držite u pepeljari. Miris će polako nestajati.
 2. Brojne hemikalije (ljepilo, laminat, tapete, boja za zdiove, uljana boja za radijatore, itd.) ostaju dugo nakon procesa renoviranja prostorije. Običan sapun pomaže u otklanjanju ovih mirisa. Omiljeni mirisni sapun nastružite ili naribajte ili istnite u kocke. Stavite komade sapuna na male tanjire. Tanjire psotavite u sve prostorije doma. Aroma sapuna će postepeno istisnuti neprijatne mirise iz prostorija.
 3. Neprijatni mirisi ostaju nakon renoviranja prostorija i kupovine novog namještaja. Ovi mirisi su specifični i štetni za zdravlje. Naprimjer namještaj od iverice, pločasti materijali, laminirani podovi (laminat) imaju u sastavu štetni formaldehid. Mirisi novih podova i površina koje se lakiraju su također štetni. Neprijatne mirise neutrališite sa aromatičnim osvježivačima i sa absorberom mirisa.
 4. Za uklanjanje mirisa nastalih od masnih i uljanih boja ili drugih lakiranih površina koristite posudu s vodom u koju sipate sol. Neka rastvor bude koncentrisan tj. gust. Držite ovu posudu u prostoriji. Vodu povremeno promijenite sa novom čistom vodom.    
 5. Sol u suhom rastvoru uklanja hemijske mirise u domu. Stol sipajte na male tanjire.Tanjire rasporedite po prostorijama u domu.
 6. Dobri čistači su zeleni ili crni čaj. Rasporedite male kese sa čajem na stolove, ormare, police, noćne stolove i sl. Uklonite nakon sedam dana.
 7. Novi frižider isparava dugo miris plastike. Može se uključiti u struju i ostaviti mjesec dana bez hrane. Tada će miris plastike ispariti. Druga opcija je spoljni i unutrašnje pranje frižidera sa rastvorom sode biakrbone i sirćeta koji neutrališe sve neprijatne mirise. Unutar frižidera mogu biti neugodni mirisi. Stavite sodu biakrbonu pomješanu sa rižom. Ovu mješavinu sipajte u posudu sa rupama na poklopcu. Stavite u frižider. Mješavinu promijenite jednom u petnaestak dana.
 8. Neprijatan miris plijesni ili truleži na zidu uklanja se tertiranjem zida sa vodom s dodatkom izbjeljivača.
 9. Tepih iz kojeg ispara neprijatan miris bit će ponovo svjež ako tepih istrljate sa sodom bikarbonom. Potom teih usisajte.
 10. Na papir stavite 20-25 tableta aktivnog ugljena (aktivni ugalj kupuje se u svim apotekama bez lejkarskog recepta). Tako ćete ukloniti neugodne mirise u kupatilu. Kupatilo će uvijek imati svjež i prijatan zrak. Jednom mjesečno mjenjajte tablete.
 11.  Talog od kafe sipajte u odvod sa vodovodnim cijevima. Tako ćet nestati svi neugodni mirisi iz cijevi.
 12. Stari namještaj ima miris patine i starine. Istrljajte namještaj sa mokrom krpom namočenom u rastvor kalijum permanganata (hipermangan). Osušenu koru citrusa rasporedite po policama i fiokama. Ili sipajte vanilin šećer na tanjire koje držite na policama ormara. U ormar stavite malu šolju sa mljevenom kafom ili aromatiziranom soli za kupanje. U posudi prokuhajte vodu sa sirćetom. Stavite je pored otvorenog regala ili vitrine. Dobro provjetrite sobu. Stari namještaj možete istrljati solja i iznutra također sa rastvorom vode i veće koncentracije sirćeta.

Fotografije:

http://www.lavandaphoto.com

ww.kotanyi.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s