Bijela riža (u tegli ili plastičnoj kutiji) može trajati do 3 godine

Bijela riža (u tegli ili plastičnoj kutiji) može trajati do 3 godine

Danas mnogi ljudi kupuju i nabavljaju prekomjerne zalihe namirnica (brašno, sol, šećer, ulje, masnoća i slično) zbog straha od nove pandemije, skupoće, nestašice hrane, svjetskih ratova i nuklearnih ratova.  Ipak, poželjno je napraviti pravilne zalihe hrane od namirnica koje imaju dug rok trajanja. Brašno, ipak, nije pravilan izbor jer može da užegne. Američko Ministartsvo poljoprivrede i američka Uprava za hranu i lijekove daju odlične savjete o stvaranju zaliha hrane. 

  1. Bijela riža (u posudi bez kiseonika) će trajati između 25 i 30 godina. Riža, pak, spakovana u plastičnu kutiju ili staklenu teglu neće izgubiti aromu i hranjive vrijednosti niti nakon 3 godine.
  2. Med je hrana bez roka trajanja. Med se sastoji od šećera i ima malo vlage što otežava prisutnost bakterija i mikroorganizama da prežive u medu. Zato med ima beskonačan rok trajnosti.
  3. Suhe mahunarke (grah, grašak, leća) imaju dugotrajan rok trajanja. Grah i leća mogu se održati neograničeno dugo ako su hermetički zatvoreni u staklenoj tegli. Konzervisani grah može trajati godinama ako se drži na suhom i hladnom mjestu.
  4. Konzervisano voće, povrće i meso ima rok trajnosti od 1 do 5 godina.
  5. Konzervisana hrana sa visokim sadržajem kiseline (naprimjer, paradajz i voće) će zadržati najbolji kvalitet od 12 do 18 mjeseci. Konzervisana hrana sa niskim sadržajem kiseline (naprimjer meso i povrće) će zadržati kvalitet od 2 do 5 godina.
  6. Mlijeko u prahu ima rok trajanja do 18 mjeseci, ali američki stručnjaci kažu da je upotrebljivo još 2 do 10 godina nakon isteka roka. Neke trgovine prodaju nemasno mlijeko u prahu s rokom trajanja do 25+ godina. Američko Ministarstvo poljoprivrede smatra da je mlijeko u prahu stabilna namirnica sa neograničenim rokom upotrebe.

Izvor: http://www.usda.gov

http://www.fda.gov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s